Notícies VoxPrima

El Diari de l’Educació contribueix a difondre la PictoEscriptura!

El Diari de l’Educació, mitjà de referència de la comunitat educativa del nostre país, entrevista Roser Ballesteros i publica un extens article sobre les claus de la PictoEscriptura. Des de VoxPrima agraïm a Víctor Saura, el seu director i redactor de la notícia, la seva contribució en donar ales a la PictoEscriptura. Esperem que gaudiu de l’article!
Diari de l’Educació

Article a Yorokobu.es: “PictoEscriptura: El dibuix com a instrument per ensenyar a llegir i escriure”

“Ninguna generación ha estado tan expuesta a la imagen como la que nació con el actual milenio. Nunca antes los niños habían tenido tal acceso a dispositivos que les permiten engullir contenidos audiovisuales en cualquier momento y lugar. Pero ¿qué impacto tiene esto en su imaginario?”

Així comença el fantàstic article sobre VoxPrima i la PictoEscriptura que la periodista Gema Lozano ha publicat a la revista digital Yorokobu.es. Us animem a llegir l’article complet aquí.

Roser Ballesteros, Emprenedora Social Ashoka 2017

Ashoka, l’organització mundial de referència en el camp de l’Empreneduria Social i una de les millors ONG’s del món, ha nomenat a Roser Ballesteros Emprenedora Social 2017.

Des de la seva fundació en EE.UU per Bill Dryton en 1980, Ashoka ha seleccionat i recolzat la tasca de 3.400 emprenedors socials en 90 països, dels quals només 32 estan a Espanya. La seva missió és recolzar i donar visibilitat als membres de la seva xarxa mundial, així com fomentar aliances que permetin multiplicar l’impacte social dels projectes.

Un Emprenedor Social Ashoka ha de reunir una sèrie de requisits tals com a visió, creativitat, determinació i motivació per canviar el món, i la seva nominació segueix un exhaustiu procés de selecció que es perllonga durant mesos i en el qual intervenen experts nacionals i internacionals fins a determinar el resultat final.

Persones que ofereixen solucions innovadores i efectives als problemes socials més urgents, amb capacitat per generar canvis sistèmics i millorar la vida de més d’un milió de persones. Aquest és el perfil de l’emprenedor social Ashoka. Individus que representen un exemple per a la societat ja que amb la seva iniciativa inspiren i motiven a altres persones a convertir-se en agents de canvi.

Les candidatures presentades aquest any a Espanya han estat 700 de les quals finalment han obtingut el reconeixement quatre.

A VoxPrima estem feliços i molt orgullosos d’aquest reconeixement i us convidem a saber més d’Ashoka visitant el seu web aquí: www.ashoka.es

PictoEscriptura a les escoles de Ciutat Vella

S’acosta el final del curs escolar i, amb ell, les escoles finalitzen els Programes de PictoEscriptura que duen a terme amb el suport del Districte i del Centre de Recursos Pedagògics del Consorci d’Educació de Barcelona. Un any més, alumnes de tota primària de 8 escoles de Ciutat Vella han treballat l’àrea de llengua mitjançant la *PictoEscriptura -una metodologia que integra creativitat i pensament visual en el procés d’aprenentatge de la llengua- amb un resultat de 26 contes publicats, més de 60 pósters realitzats  i, fins i tot, una rica posada en escena a partir dels personatges creats pels alumnes de 6º de l’Escola Cervantes.

Els 622 alumnes i 37 mestres participants han treballat les diferents habilitats lingüístiques mitjançant la plataforma digital que ha desenvolupat VoxPrima per transferir la programació de PictoEscriptura al professorat, i des d’on els alumnes han pogut publicar i compartir amb la resta de companys de l’escola les seves publicacions i produccions literàries.

Els alumnes de 6º de l’Escola Cervantes pugen a escena la PictoEscriptura

Els alumnes de 6º de l’Escola Cervantes van donar vida, de forma magistral, als personatges creats en les sessions de PictoEscriptura. Una obra de teatre absurda que va divertir per igual a pares, mestres i alumnes i que ells mateixos van escriure, van dirigir i van escenificar. Els alumnes, que ja fa 4 anys que treballen la llengua a partir de la PictoEscriptura, van saber adaptar les produccions textuals individuals per convertir-les en una peça teatral col·lectiva on els diferents personatges, que vivien al carrer VoxPrima, interactuaven deixant-nos veure les seves pors, anhels i somnis. Com calia esperar, la funció va ser tot un èxit!

Celebrem les creacions dels alumnes de 3º del Col·legi Montserrat Solà de Mataró

Divendres passat, vam poder compartir amb els mestres i alumnes del Col·legi Montserrat Solà l’acte de celebració de la publicació dels contes de 3º de Primària. Els més de 60 alumnes que apliquen aquest curs la metodologia van compartir amb companys i mestres l’edició del seu primer conte. Els petits autors van mostrar orgullosos les seves produccions i van posar en comú com havien viscut l’experiència de crear i publicar una història, la seva historia.

Entrevista a Judit García

L’escola Àgora és un dels centres que ha implantat de manera progressiva la PictoEscriptura en totes les aules de Primària. Els nens i nenes que han seguit aquest mètode han desenvolupat la seva creativitat, han après a treballar en equip, a escoltar als altres, a respectar totes les idees i escriure seguint una estructura. Després de dos cursos, la mestra Judit García, comparteix amb nosaltres com ha estat la seva experiència a l’aula amb aquesta metodologia.

Què et va portar a ser mestra?

Quan vaig arribar a Catalunya, jo tenia 8 anys, vaig tenir la sort de tenir unes mestres que em van ajudar molt, així que jo volia ser una mica com elles. Per a mi, venir a l’escola cada dia és mantenir aquesta part de nen sempre present, desperta i il·lusionada.

Creus que la teva manera de fer classe ha canviat després de posar en pràctica la PictoEscriptura?

Amb aquest mètode he redescobert el dibuix com a eina de treball: el resultat és satisfactori, ja que els alumnes ho veuen com una forma natural d’expressar-se i la motivació està assegurada. La PictoEscriptura és un pont de comunicació molt potent entre mestres i alumnes.

Quins canvis has vist als alumnes després de la PictoEscriptura?

Els alumnes han guanyat seguretat a l’hora de parlar i exposar les seves idees al grup. Davant les opinions d’altres companys es mostren més respectuosos, entenen que totes les opinions són vàlides. Personalment, crec que s’han convençut que són creatius i ens ho volen mostrar.

En què creus que pot ajudar la PictoEscriptura als nens i nenes de cara al seu futur?

El fet que la PictoEscriptura potenciï el treball en grup, l’escolta activa, el compartir idees, la negociació, el sentit crític, la col·laboració … Seran eines que els acompanyaran positivament d’ara endavant. Si afegim que els alumnes han d’escriure partint d’un interès tan estimulant com és una història creada per ells, incorporen a més el plaer de llegir i d’escriure. I quan més ho fan, millor surten.

Penses que la PictoEscriptura proposa una nova manera d’entendre l’educació? Ha canviat la teva manera de fer classe?

La PictoEscriptura obre la mirada a tots els alumnes, a ningú deixa exclòs ni al marge. Aquest fet fa que tots es puguin sentir partíceps del seu propi procés d’aprenentatge, atenen les diferents singularitats. Possiblement ara parlo menys jo i faig les preguntes més ajustades i adequades perquè els alumnes treguin les seves pròpies conclusions. I, sobretot, riem molt.

PictuWriting Programs

During the school year, VoxPrima is offering workshops in PictuWriting, a method that allows teachers to teach English while stimulating students’ creativity.

The in-classroom workshops are led by native English-language writers and illustrators, so that the students can experience first-hand the process of creating and publishing a book-. Their book.

We’ve just started a PictuWriting program with the 5th grade class at Angel Baixeras School in Barcelona. The American writer and journalist Judy Cantor and the illustrator Luisa Vera led our first creative session. We asked the children to imagine the people who would be in line to get on board a cruise at the Barcelona harbour. We thought that the kids would create a community of people who would start a journey together, whose many stories would fill the deck of the ship. But from the very beginning, the class decided that it was a dark night, and only one family showed up at the boat: 7-year-old-girl Pippi Delpino and her parents. A robot, a two headed-cyborg witch and a family of sharks are waiting to receive them on the boat. The students will decide what happens next. It’s wonderful to create situations where everyone learns, especially the adults!

Setmana de PictoEscriptura amb Culturnautes

Aquest juliol VoxPrima va participar en el Casal d’estiu del CCCB i va ser una experiència molt motivadora!

Dos grups de 25 nens de diferents edats van crear i van interpretar la seva pròpia història. Els més petits, d’entre 5 i 8 anys, van fer un llibre a partir d’una pluja d’idees amb l’ajuda de la il·lustradora Àfrica Fanlo i l’escriptora Anna Fernández. El títol ho diu tot “La gran escapada”, una història d’aventures emocionants.

Els més grans, d’entre 9 i 15 anys, acompanyats de l’il·lustrador Miguel Gallardo i l’escriptora Roser Ballesteros, es van inspirar al barri del Raval per crear la seva pròpia “Rue Raval Num. 13”, un reguitzell d’històries i vivències eixelebrades de diferents personatges que viuen en un mateix edifici.

Un “Cupido” del segle XXI, Charlie, que és un fantasma desentrenat, el vell Teo Rondinaire, una cabra esclavista o 200 dracs xocolaters, són només alguns dels personatges que van sorgir del seu imaginari durant aquesta setmana…

I tot això amb la col·laboració d’Ana Casas, professional de les arts escèniques, amb qui els nens van jugar i van interpretar els diferents personatges.

En definitiva, un joc creatiu on grans i petits van gaudir de valent!

Els congressos de Pedagogia s’interessen per l’impacte de la PictoEscriptura

Aquesta setmana, la Dra. Llauradó (Institute of London – University College London) ha presentat al  XVI Congrés Nacional i VII congrés iberoamericà de Pedagogia celebrat a la Universitat Complutense de Madrid entre els dies 28 i 30 de juny, els resultats que mostren l’impacte de la PictoEscriptura.

En poques paraules, aquests resultats mostren que els alumnes de primària que van utilitzar la PictoEscriptura per aprendre a escriure produeixen textos més llargs i de millor qualitat que els alumnes que aprenen a escriure amb metodologies convencionals.

La PictoEscriptura és una metodologia innovadora que es fa ressò del paper, cada vegada més rellevant, que té la imatge a l’entorn del nen i respon a com aquest nen processa i representa la informació. La PictoEscriptura incorpora l’ús del dibuix en el procés d’aprendre a escriure. Mitjançant un ús instrumental del  dibuix, el nen veu clarament quin text funciona, quin no i per què. Aquest coneixement és fonamental per escriure un text de qualitat.

Els resultats presentats per la Dra. Llauradó confirmen que els nens pictoescriptors no només escriuen textos més llargs, més informatius; sinó que estructuren millor el contingut, enllacen millor les idees i eviten repetir-se innecessàriament o passar d’un tema a un altre de forma injustificada. Són textos que flueixen i que s’entenen millor Són textos que reben bones notes per part dels mestres!

La manera pionera en què la PictoEscriptura utilitza simultàniament dos llenguatges, el dibuix i l’escriptura, en el procés d’aprendre a escriure va suscitar molt interès i preguntes entre els professionals que van assistir al congrés.